Sjeverna Dalmacija, ljetovanje u zadarskoj okolici

Mena

Sjeverna Dalmacija s pravom je jedno od najpopularnijih odredišta za odmor u Hrvatskoj. Ova regija na hrvatskoj obali Jadrana očarava goste prekrasnim krajolikom, veličanstvenim šljunčanim i pješčanim plažama, skrovitim uvalama, suncem okupanim otocima, ukusnim dalmatinskim jelima pripremljenim od svježe ribe i čistog maslinovog ulja, izuzetnim vinom, malim slikovitim ribarskim mjestima, poznatim kulturnim spomenicima, ljubaznošću i gostoljubivošću mještana te romantičnim zalascima sunca. Svatko tko je ikada bio u sjevernoj Dalmaciji poznaje njezino jedinstveno kulturno blago i brojne prirodne ljepote.

U Hrvatskoj prevladava toplo, sunčano vrijeme tijekom cijele godine. Ljetni mjeseci srpanj i kolovoz mogu biti vrlo vrući, gotovo bez kiše. Temperature zraka kreću su oko 30 °C. Temperatura iznosi oko 25°C. Predsezona (od travnja do kraja lipnja) ima brojne prednosti, kao i posezona (rujan, listopad): ugodne temperature za kupanje, nepopunjena ljetovališta i niže cijene smještaja.

Sjeverna Dalmacija, pješčana plaža u Ninu

Najveći grad u sjevernoj Dalmaciji je Zadar, administrativno sjedište Zadarske županije. Zadar, grad star 3000 godina, ima oko 75000 stanovnika i drugi je najveći grad u Dalmaciji nakon Splita. Stara gradska jezgra i centar su na poluotoku. Zadar je dobro prometno povezan: autobusi, zrakoplovi i trajekti povezuju grad s okolicom i s inozemstvom. Zračna luka udaljena je 8 km od centra grada.

Romantična gradska jezgra Zadra ima kulturne znamenitosti koje zaista vrijedi vidjeti. Za ljubitelje umjetnosti, arhitekture i povijesti Zadar je pravi raj. Posjetitelji će biti zadivljeni brojnim povijesnim građevinama. Mnoge impresivne zgrade, crkve, spomenici i muzeji svjedoče o različitim epohama koje je grad Zadar proživljavao: crkva sv. Donata, rimski forum, crkva i samostan sv. Marije, Kopnena vrata, franjevački samostan, katedrala svete Stošije, Muzej antičkog stakla, Trg 5 bunara, Narodni trg i još mnogo toga. Također vrijedi vidjeti Morske orgulje i Pozdrav suncu.

Posjetitelji će svakako cijeniti blizinu tri nacionalna parka: Kornate, slapove Krke i Paklenicu na Velebitu, najdužem hrvatskom planinskom masivu. Sjeverna Dalmacija s otocima Ugljanom, Pašmanom, Dugim otokom i Parkom prirode Telašćica nudi kristalno čisto more i prekrasne skrivene uvale čije bi čari i ljepote trebao otkriti svaki gost. Ovi otoci privlače svojom netaknutom prirodom te su savršeni za turiste koji žele uživati ​​u malim slikovitim mjestima, bez gužve, prometa i svakodnevnog stresa.

Tijekom ljetovanja u sjevernoj Dalmaciji zaista se možete opustiti i uživati u miru i tišini. Svako mjesto u sjevernoj Dalmaciji posebno je na svoj način. U zadarskoj okolici pronaći ćete brojna obalna mjesta za ljetni odmor.

Maslenički most

Mirna mjesta uz more nedaleko od Zadra Vinjerac, Ljubač, Posedarje, Ražanac, Privlaka, Rtina Miočići, Rtina Miletići pozivaju na odmor i kupanje. Ova mjesta su idealno polazište za posjet Zadru i otkrivanje jadranske obale. Tko želi provesti mirno obiteljsko ljetovanje na moru, sigurno neće pogriješiti ako odabere neku od ovih destinacija.

Plaža kod crkvice Sveti Duh u Posedarju 

Želite li svoj odmor provesti u sjevernoj Dalmaciji, sa zadovoljstvom ćemo Vam ponuditi neke od apartmana iz ponude.